Contact
Denisa Dragomir
Brasov, Romania
Colaborari
denisa.dragomir@yahoo.com
Tel: (+40) 762.605.372
Back

Tu cum te antrenezi în această perioadă?

De-a lungul timpului, alergarea montană a devenit un sport extrem de popular, iar pregătirea pentru o asemenea disciplină presupune un plan de antrenament foarte bine structurat care să îți ofere posibilitatea de a progresa continuu. Alergarea pe munte nu presupune doar ore ptrecute la altitudine cu multă diferență de nivel. Pentru a-ți îmbunătăți permanent condiția fizică este nevoie de o pregătire variată care să cuprindă atât antrenamente cu diferență de nivel, dar mai ales antrenamente pentru dezvoltarea capacității aerobe.

După cum bine știm, sezonul competițiilor montane începe devreme, în luna martie și se termină târziu, în luna noiembrie, iar pentru un sezon atât de lung, pregătirea trebuie să devină prioritară pe parcursul anotimpului geros. Indiferent de nivelul la care este practicat acest sport, pregătirea unei competiții într-un interval de timp scurt nu este suficientă și nici indicată, mai ales dacă îți dorești să te bucuri de concurs.

Pentru mine, personal, această perioadă reprezintă cel mai greu moment al sezonului. Lipsa competițiilor și volumul mare de kilometri mă duce inevitabil într-o monotonie a pregătirii. De cele mai multe ori reușesc să gestionez bine această situație, cu ajutorul unor mici trucuri pe care le voi împărtăși cu tine în acest articol.

Schimbă locul de antrenament!

Pregătirea de iarnă reprezintă, sau ar trebui să reprezinte pentru majoritatea dintre noi, baza noului sezon competițional. Pe parcursul anotimpului geros volumul de kilometri trebuie să devină principala ta prioritate, însă ai grijă să lucrezi antrenamente de calitate care să te ajute să progresezi constant. Lipsa competițiilor și a socializării poate transforma această pregătire într-o perioadă monotonă. Pentru a evita această situație, schimbă constant locul de antrenament. O alergare într-o zonă nouă te va ajuta să îți schimbi starea de spirit și să regăsești motivația de care ai nevoie.

Diversificarea antrenamentelor!

Alergările de durată cu diferență de nivel nu sunt suficiente pentru a pregăti noul sezon competițional. Pentru a-ți îmbunătăți condiția fizică, include în programul tău săptămânal antrenamente de repetări în pantă (scurte), antrenamente de tip fartlek (specifice pentru începutul pregătirii), tempouri, antrenamente de forță, înot, bicicletă sau schi de tură. Fiecare în parte va contribui la îmbunătățirea condiției tale fizice.

Antrenează-te alături de un grup!

Să te antrenezi singur poate deveni foarte greu, mai ales în această perioadă friguroasă a anului. Fără să realizezi, vei intra în acea monotonie a pregătirii care nu te va ajuta să progresezi. Alături de un grup vei fi mult mai motivat și determinat să ieși la mișcare. Fiecare antrenament va deveni mai intens și te va ajuta să ieși din zona de confort. Nu degeaba toți sportivii de performanță se antrenează în grupuri sau alături de un sparring partner.

Nu uita de ce ai început!

Când vei decide să renunți, nu uita să îți amintești de ce ai început și cât ai muncit să ajungi în punctul în care te afli acum. Cu siguranță vor exista momente când vei simți că nu mai poți, că timpul nu îți mai ajunge, că te chinui fără rost. Când toate aceste gânduri vor pune stăpânire pe mintea ta, amintește-ți cum te-ai simțit în ziua când ai reușit să îți îndeplinești primul obiectiv. Amintește-ți că lucrurile frumoase nu se obțin ușor, tocmai de aceea este nevoie de timp și implicare pentru a ajunge să te bucuri de destinația finală.

Denisa Dragomir
Denisa Dragomir
https://denisadragomir.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *