Alergarea pe munte a devenit una dintre cele mai practicate discipline de la noi din țară, iar de la an la an, comunitatea alergătorilor montani este într-o continuă creștere.
Pentru mine, alergarea pe munte este cea mai faină, și poate că sunt puțin subiectivă când spun lucrul acesta, deoarece practic de mai bine de 10 ani această disciplină. Însă, pe parcursul acestei perioade am încercat să învăț continuu din propriile greșeli și să încerc neîncetat să devin o variantă mai bună a propriei persoane.
În timpul unei competiții, urcările au reprezentat întotdeauna o provocare pentru mine. Faptul că locuiam într-o zonă de câmpie nu îmi permitea să efectuez săptămânal antrenamente cu diferență de nivel, dar cu timpul am învățat cum pot să îmi mențin condiția fizică pe urcări, chiar dacă nu reușeam să ajung săptămânal pe munte.
Săritul corzii!
Săritul corzii nu este rezervat numai elevilor! Pe lângă faptul că este aliatul perfect în pierderea kilogramelor, acest exercițiu ajută și la îmbunătățirea condiției fizice și întărirea musculaturii. Dar bun, am putea spune ce legătură există între acestea și îmbunătățirea condiției fizice pe urcare?! Săritul corzii copiază perfect modul în care tu urci. Pași mărunți și rapizi, iar în momentul săriturii, corpul tău folosește aceleași grupe musculare care sunt folosite în timpul urcării. Chiar dacă pare simplu, 30 de minute de coardă poate deveni un antrenament foarte solicitant. Dacă îți dorești să îngreunezi puțin situația, poți lega de glezne săculeții cu nisip.
Antrenamentele de forță!
Antrenamentele de forță reprezintă o altă alternativă pentru persoanele care se antrenează într-o zonă de câmpie. Când ne gândim la antrenamentele de forță, inevitabil ne vin în minte acele exerciții cu multe kilograme pe bara de greutate, însă pentru un alergător de distanțe lungi și medii, aceste antrenamente nu reprezintă nici un avantaj. Singura excepție pentru mine o reprezintă presa, exercițiul unde lucrez cu greutăți. Exercițiile cu propria greutate reprezintă o alternativă excelentă pentru dezvoltarea și creșterea masei musculare, însă trebuie să fie executate corect pentru a te bucura de beneficiile lor. Una dintre cele mai întâlnite greșeli în efectuarea acestor exerciții o reprezintă modul în care acestea sunt efectuate. Din dorința de a te antrena intens pentru a obține cele mai bune rezultate într-un interval cât mai scurt, foarte multe persoane încearcă să efectueze un număr mare de repetări la o intensitate ridicată, ceea ce este total greșit. Pentru un rezultat favorabil și benefic, aceste exerciții trebuie efectuate într-un număr cât mai mare, dar la o intensitate redusă pentru a lăsa corpul să conștientizeze care este motivul acestor antrenamente.
Antrenamentele pe scări!
Scările reprezintă o altă alternativă benefică pentru dezvoltarea musculaturii specifice alergări montane. Găsește o zonă cu trepte de maxim 1 minut, iar urcările pot fi diversificate în felul următor:
- Alergare treaptă cu treaptă, iar aici poți încerca de la antrenament la antrenament să alergi câte două sau chiar trei trepte
- Săritură pe un singur picior treaptă cu treaptă. Efectuează exercițiul atît cu piciorul stang, cât și cu dreptul
- Alternarea pașilor – o săritură pe dreptul, o săritură pe stângul
- Urcare prin săritură treaptă cu treaptă.
Învață să te cunoști și să fii sincer cu propria persoană!
Pe lângă o voință de fier, alergarea pe munte presupune multe ore de antrenament. Uneori este dificil, dar satisfacția de a obține rezultatul dorit este pe măsură. Alege concursurile cu un profil care te avantajează și nu uita că întotdeauna este important să iei în calcul nivelul tău de pregătire, dar mai ales modul în care ai ales să te antrenezi pe tot parcursul anului.
1 comment
Nu m as fi gandit niciodata ca ma pot antrena cu coarda, dar abia astept sa o fac. Multumesc pentru sfaturi Denisa, esti un model si ma bucur ca pot primi astfel de ponturi de la o campioana ca tine! 🙏🏻🙏🏻🙏🏻