Contact
Denisa Dragomir
Brasov, Romania
Colaborari
denisa.dragomir@yahoo.com
Tel: (+40) 762.605.372
Back

Acidul lactic

Alergarea este un sport care poate fi practicat de orice persoană dornică să își depășească limitele, dar ce vei face atunci când îți vei da seama că îți dorești mai mult de la tine? Un pas important este efectuarea unor teste specifice pentru a afla cât mai multe date exacte despre corpul tău. Testul pentru analiza acidului lactic trebuie sa fie prioritar pentru a afla exact potențialul pe care corpul tău îl are și cum poți lucra pe viitor pentru a-ți îmbunătăți anumite praguri.

Cum pot afla corect pragul lactat?

Pentru obținerea unor rezultate optime, analiza lactatului se va face doar în laboratoare specializate în timpul unui antrenament de intensitate. Este indicat ca testul să se efectueze pe banda de alergare. Pe parcursul întregului antrenament, după fiecare interval intens ( acesta variază ca si durată și nu există o formulă unică) se va prelua o mostră de sânge din ureche sau din deget care va fi analizată în laborator. Rezultatele acestui test îți vor oferi cu exactitate datele de care ai nevoie pentru a-ți planifica corect planul de antrenament fără a-ți duce corpul într-o stare de epuizare.

Dar ce este acidul lactic?

Oamenii de știință și-au îndreptat atenția asupra acestui fenomen din dorința de a găsi soluții pentru reducerea nivelului de lactat din musculatură, astfel încât sportivii să se poată antrena un timp cât mai îndelungat la o intensitate cât mai mare. Lactatul a fost printre primele substanțe pe care cercetătorii au putut să le măsoare foarte timpuriu, iar rezultatele obținute au fost concretizate în două opinii:

  • mușchii încep să producă lactat doar atunci când oxigenarea lor este inadecvată cerințelor solicitate de aceștia
  • mușchii devin anaerobi și ca urmare a descompunerii glicogenului, în urma căruia lactatul este utilizat ca și combustibil în mitocondrii

Prin urmare, acidul lactic este produsul metabolismului care apare în glicoliza anaerobă, adică “arderea” glucozei în absența oxigenului. Organismul își construiește depozite de energie sub forma de glicogen muscular, care este un polimer de glucoză. În momentul în care corpul rămâne fără energie, glicogenul este scindat în molecule de glucoză, în procesul denumit glicoloza. În timpul glicolozei, fiecare moleculă de glucoză este transformată în două molecule de acid piruvic, iar energia este eliberată sub formă de adenozintrifosfat (ATP).

În mod normal, acidul piruvic intră în mitocondrie (acel loc din celulă unde se produce energia) și va trece prin alte procese oxidative ale glicolizei pentru a produce mai mult ATP. În cazul în care nu există suficient oxigen pentru a participa la aceste reacții, acidul piruvic  va fi transformat în acid lactic, care se poate difuza din celula musculară în sânge. Acest proces de transformare se numește glicoliza anaerobă. În acest fel este posibilă  generarea de energie chiar în lipsa oxigenului, deci într-o situație de stres pentru organism. În momentul în care există suficient oxigen, acidul lactic produs pe calea glicolizei anaerobe va putea fi utilizat ca substrat energetic și va fi reconvertit în glucoză la nivel hepatic sau alte țesuturi.

Acidul lactic și oboseala musculară

Sursa energetică principală în timpul efortului fizic, mai ales în efortul de intenisitate moderată până la ridicată o reprezintă carbohidrații, în timp ce grăsimile asigură îndeplinirea efortului fizic de intensitate redusă pentru perioade lungi de timp, iar proteinele, în mod normal, organismul nu le utilizează ca sursă de energie. Deoarece corpul nu poate depozita ușor acidul adenozintrifosforic (ATP) , iar ceea ce este stocat se consumă în câteva secunde, este nevoie de a sintetiza continuu ATP-ul în timpul efortului fizic

Mecanismul energetic anaerob glicolitic formează ATP-ul din carbohidrați, iar produsul metabolic colateral obținut este acidul lactic. Reacția mecanismului glicolitic (lactat) este:

Glucoza + ADP » acid lactic + ATP.

În lipsa  oxigenului, acidul lactic care se formează în timpul efortului fizic nu se neutralizează complet și ca rezultat are loc acumularea lui în mușchi, iar în urma acidozei formate se resimt dureri la nivel muscular. Majorarea concentrației acidului lactic în sânge duce la oboseală și  pierderea de intensitate a efortului fizic.

De fapt, nu este necesar să se efectueze un antrenament intens pentru ca organismul să genereze acid lactic, dar având o concentrație atât de scăzută, nu vei observa niciun simptom. În schimb, atunci când produci prea mult acid lactic, organismul s-ar putea să nu-l poată elimina sau folosi, și de aceea se instalează oboseala musculară în timpul antrenamentelor intense.

Cu toate acestea, deși un nivel ridicat al lactatului  este legat de mușchii obosiți, lactatul nu provoacă oboseală. Ceea ce se realizează cu adevărat este creșterea acidității în țesut. Glensson explică faptul că acidul lactic nu este răspunzător de durerile pe care le vei resimți după o perioadă de activitate intensă. Acidul lactic este “reciclat” de inimă, care îl convertește în piruvat și de ficat, în zaharuri. Deși în timpul efortului cele două organe nu pot reduce concentrația de acid lactic, la scurt timp după încetarea efortului acestea echilibrează nivelul.”

Dacă acidul lactic nu joacă un rol în durerile pe care le resimțim după efort, atunci care este cauza?!  Tot Glansson ne explică faptul că “ aceste dureri pot fi puse pe seama inflamației și a eventualelor daune suferite de fibrele musculare. Trebuie precizat că, în anumite cazuri, precum boli sau răni grave poate apărea o condiție medicală numită acidoză lactică

Totuși, cele mai cele mai frecvente simptome a acumulării de acid lactic sunt o senzație de arsură la nivelul mușchilor, crampe, greață, slăbiciune sau o senzație de oboseală. Este doar modul în care corpul îți spune să te oprești. Aceste semne apar instantaneu, așa că durerea pe care o simți o zi sau două mai târziu nu are nicio legătură cu acidul lactic. Sunt doar mușchii care se recuperează după antrenamentul pe care l-ai făcut. Această durere este cunoscută ca durere musculară cu debut întârziat.

Cum reduc rapid nivelul acidului lactic din musculatură?

Deși refacerea activă reduce mai rapid  nivelul acidului lactic din sânge, este de asemenea necesar ca depozitele de glicogen să fie refăcute. Se recomandă o combinație de refacere activă cu pasivă astfel încât să poți beneficia  de o eficiență maximă în resinteza glicogenului prin consumarea băuturilor de refacere imediat după încheierea sesiunii de antrenament.

De asemenea, pentru a accelera procesul de eliminare a acidului lactic, se recomandă o saună sau o baie fierbinte alternată cu duș rece. Eficiența acestor proceduri se datorează faptului că, atunci când sunt expuse la temperaturi ridicate vasele de sânge și fibrele musculare se extind. Drept urmare, fluxul sanguin devine mai intens și este capabil să elimine rapid acidul lactic din țesutul muscular.

Denisa Dragomir
Denisa Dragomir
https://denisadragomir.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *