Contact
Denisa Dragomir
Brasov, Romania
Colaborari
denisa.dragomir@yahoo.com
Tel: (+40) 762.605.372
Back

Dezechilibrul electrolitic – simptome și prevenție

Electroliții (sodiu, magneziu, calciu, potasiu etc) sunt mineralele esențiale care asigură buna funcționare a sistemului muscular, nervos, menținerea echilibrului acido – bazic (ph-ul) și o hidratare corespunzătoare. Majoritatea persoanelor pot menține un echilibru sănătos al acestora prin consumul unor alimente și băuturi bogate în electroliți.

Pe parcursul unui antrenament, prin transpirație se pierde o cantitate mare de electroliți care variază de la o persoană la alta, iar principalul aspect negativ este apariția deshidratării care favorizează oboseala musculară, crampele sau chiar dereglarea ritmului cardiac.

Dacă te confrunți cu oboseală, spasme musculare, crampe, bătăi rapide sau neregulate ale inimii, amorțeală, furnicături, un dezechilibru electrolitic accentuat poate fi cauza principală a acestor simpotme.

Compensarea acestor pierderi este obligatorie, mai ales în cazul persoanelor care ies în mod constant la mișcare. Băuturile izotonice, tabletele, batoanele sau alte produse create special, te pot ajuta să menții un nivel optim al electroliților în organism.

De asemenea, echilibrul acestora poate fi  menținut și printr-o alimentație variată și echilibrată. Cele mai bogate alimente în electroliți sunt:

Potasiu (fructe și legume): avocado, fasolea alba, soia, cartofi, ciuperci albe, portocale, soia, linte, stafide, curmale, prune uscate,

Magneziu (semințe și magneziu): Migdale prajite, caju, arahide, banana, somon, spanac fiert, semințe de dovleac, cereale integrale, ciocolata amăruie

Calciu (lactate și legume cu frunze verzi): lapte, brânza, iaurt, broccoli, rucola

Sodiu: brânza sărată, pâine, măsline, sos de soia, murături

Conform studiilor, pentru eforturi mai mici de o oră, hidratarea cu apă în timpul antrenamentelor este suficientă. Pentru eforturile care depășesc această durată, apa simplă nu va mai ajuta la o hidratare corespunzătoare. Prin urmare este necesar să apelezi la băuturile isotonice pentru a compensa pierderile energetice și a evita deficitul de apă din organism, dar mai ales oboseala musculară.

Denisa Dragomir
Denisa Dragomir
https://denisadragomir.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *