Contact
Denisa Dragomir
Brasov, Romania
Colaborari
denisa.dragomir@yahoo.com
Tel: (+40) 762.605.372
Back

Cum să îți alegi corect pantofii de alergare

Așa cum am promis în postarea anterioară, voi continua să revin cu cei mai importanți “pași” în crearea unei baze solide care să te ajute să progresezi constant și sănătos.

În momentul în care ai început să conștientizezi că fără antrenamente efectuate în mod constant, nu vei putea ajunge la condiția fizică mult dorită, următorul obiectiv este să începi să pui în aplicare primul pas, și anume: “Dorința de a te motiva și autodisciplina permanent”

Probabil deja ai început să îți planifici calendarul competițional și să structurezi planul de pregătire pentru următoarea perioadă. Dacă simți că ai nevoie de ajutor, oricând îmi poți adresa o întrebare, iar dacă dorești un plan de antrenament structurat, poți găsi mai multe detalii pe: Planuri de antrenament – Denisa Dragomir

Academia de Alergare te așteaptă în echipa sa!

Revenind la subiectul nostru, un alt pas important care te va ajuta să devii o mai bună variantă a propriei persoane este: “Alegerea corectă a pantofilor de alergare”

Aș putea spune că suntem norocoși să avem o gamă atât de variată din care să alegem, dar tocmai acest “noroc”, ne poate determina să luăm decizia greșită.

Alegerea corectă a acestora poate deveni o adevărată provocare, tocmai de aceea este important, înainte de a achiziționa o nouă pereche de adidași, să îți răspunzi la următoarele întrebări:

  • Preferi jogging-ul sau un tip de alergare mai susținută?
  • Obișnuiești să alergi mai des, dar pe durate scurte de timp sau ești persoana care iubește alergările lungi?
  • Cauți să îți dobori recordurile la fiecare antrenament sau îți dorești să ajungi la o anumită condiție fizică unde să te menții ?

După ce vei răspunde sincer la aceste întrebări, o să îți dai seama în care dintre cele două categorii de alergători te încadrezi:

1. Persoanele care aleargă de 2-3 ori pe săptămână, pentru menținerea unei condiții fizice optime. În această situație, poți opta pentru o pereche de adidași care să îți ofere o amortizare corespunzătoare. Șocul la impactul cu solul este resimțit de 3 ori mai puternic decât greutatea ta corporală. Unda se propagă mai apoi din călcâi spre coloana vertebrală, iar articulațiile preiau amortizarea. Doar prin purtarea unor pantofi de alergare corespunzători poți obține un efect de absorbție a șocurilor.

2. Persoanele dornice să își depășească constant limitele prin participarea la competiții, dar și challenge-uri constante. În acest caz, pe lângă o pereche de pantofi cu o greutate redusă și o bună amortizare, trebuie să ai în vedere și următoarele aspecte:

Mărimea pantofilor pe care îi alegi reprezintă cel mai important aspect. În timpul alergării, piciorul alunecă spre vârful acestuia cu până la un centimetru (poate fi și câțiva milimetri, în funcție de fiecare persoană), iar din cauza efortului, acesta va avea tendința să se umfle ușor. Tocmai de aceea este indicat să optezi pentru o pereche de pantofi de alergare cu jumătate de număr sau chiar un număr mai mare, decât cea pe care o porți în mod normal. Acest aspect te va ajuta să combați disconfortul nedorit din timpul antrenamentelor sau al competițiilor.

Materialul din care sunt confecționați reprezintă o altă provocare. Este important să îți alegi adidașii în funcție de anotimp, dar și în funcție de suprafața pe care urmează să îți desfășori activitatea. Pentru sezonul cald sunt recomandați adidașii din materiale subțiri, care permit circulația aerului în interiorul acestora, pentru o mai bună ventilație. Pentru sezonul răcoros și condiții nefavorabile, pantofii de alergare confecționați din materiale groase și impermeabile nu trebuie să lipsească din colecția ta.

Numărul de kilometri alergați cu perechea ta preferată. Pentru a te proteja de o eventuală accidentare, trebuie să fii atent la toate detaliile. Indiferent cât de mult îți plac pantofii tăi de alergare, durata lor de “viață” este limitată. Specialiștii spun că aceștia sunt concepuți pentru un număr de 600 de kilometri. Odată uzați, își vor pierde calitățile și nu vor mai oferi picioarelor tale protecția de care au nevoie.

Aș putea spune că acestea sunt cele mai importante caracteristici, dar este un aspect pe care majoritatea îl omite, și anume, modul în care piciorul se mișcă la impactul cu solul. Din punctul meu de vedere, acest aspect trebuie să fie cel mai important și ar trebui să devină principalul aspect în momentul achiziționării unei noi perechi de pantofi de alergare. Probabil deja te gândești cum poți afla în ce categorie te încadrezi. Este foarte simplu. Tot ce trebuie să faci este să te uiți la pantofii tăi vechi și să verifici cu atenție care parte este mai uzată. Piciorul cu arcada plată va deforma interiorul pantofului (în această categorie mă regăsesc eu). Piciorul cu arcada ridicată va deforma partea superioară la marginea exterioară a tălpii, iar alergătorul cu un picior neutru va deforma talpa în exteriorul călcâiului și mijlocul piciorului.

Pentru a te bucura de pasiunea ta, fiecare aspect este important. Cu siguranță pantofii de alergare incomozi sunt ultimul lucru pe care ți-l dorești. Ai grijă să te asiguri că ceea ce urmează să achiziționezi se potrivește stilului tău de alergare, dar mai ales suprafeței de teren unde îți desfășori în mare parte activitatea.

Mult spor la alergare și muncește zi de zi pentru visul tău!

Denisa Dragomir
Denisa Dragomir
https://denisadragomir.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *