Alimentația joacă un rol foarte important în prevenirea accidentărilor și funcționarea optimă a organismului. Indiferent de momentul zilei, asigură-te că îi oferi corpului tău alimentele de care are nevoie pentru a obține randamentul dorit în cadrul antrenamentelor.
Alimentația de refacere post-antrenament trebuie să fie la fel de importantă ca modul în care te hrănești înainte de antrenament. Pentru a ajunge să îți îndeplinești obiectivele este nevoie să acorzi aceeași importanță alimentației de refacere zi de zi, săptămână de săptămână, lună de lună. Momentul refacerii este foarte important, tocmai de aceea este recomandat să începi refacerea depozitelor de glicogen în primele 15 – 30 de minute după încheierea efortului fizic. De preferat, hrana consumată trebuie să fie lichidă cu un amestec de carbohidrați cu eliberare rapidă și proteine ușor de digerat pentru a oferi musculaturii elementele esențiale de care are nevoie pentru a se reface mai rapid.
Alimentul campion care îți poate asigura refacerea în urma unui antrenament de intensitate mare este chiar LAPTELE. După un antrenament intens sau o competiție, depozitele de glicogen ajung să fie complet sau aproape complet epuizate. Glucidele din lapte (lactoza) și proteinele din zer oferă organismului tău acest raport echilibrat, făcând laptele să fie opțiunea ideală pentru refacere. În plus, laptele este o sursă bună de minerale și electroliți benefice pentru hidratarea imediat după antrenament, iar numărul de calorii raportate la un pahar de lapte indiferent de procentul de grăsime (maxim 4,1%), nu depășește 100 de calorii.
Asigură-i organismului tău refacerea adecvată post-antrenament pentru a te bucura zi de zi de pasiunea ta!
4 comments
Multumesc pentru informație, eu folosesc Litorsal. Crezi că laptele este mai bun după efort? Ce recomanzi pentru o zi (10-14 ore) de efort sustinut (ture montane)?
Cu drag! Trebuie să vezi cum reacționează corpul tău dacă vei consuma lapte imediat după efort. Încearcă să alternezi opțiunile cu eliberare rapidă cum sunt gelurile, fructele uscate ( mie îmi place să consum curmale și smochine) și opțiunile alimentare cu eliberare mai lentă cum sunt bananele
Multumesc ! Am sa tin cont !
Cu drag!Sper să îți fie de folos